Japonský zvyk pitia zeleného čaju pochádza z Číny približne z roku 800 n.l. Za svoj pôvod táto tradícia vďačí Budhistickým mníchom, ktorí po návrate zo štúdií v Číne priniesli so sebou okrem iného aj zelený čaj, ktorý používali ako liečivý nápoj.
V časoch dávnych ako aj dnes, čaj predstavuje elixír života ktorý prináša so sebou nesmrteľnosť "horských obydlí." Z tohto úryvku je zrejmé, že zelený čaj bol hneď od začiatku ako liečivý prostriedok vysoko cenený. V poslednom období výskum v oblasti významu zeleného čaju pre ľudský organizmus pokročil natoľko, že je možné vedecky potvrdiť pravdivosť dnes už legendárneho názoru mnícha Eisai-a. V súčasnosti sa už nedá vôbec pochybovať o význame zeleného čaju v prevencii celej škály ochorení.
Zelený čaj má silne protirakovinové účinky ( zabraňuje tvoreniu zhubných nádorov resp. spomaľuje ich nástup). Katechin obsiahnutý v zelenom čaji totiž blokuje enzým urokinázu, ktorý je vo veľkom množstve produkovaný rakovinovými bunkami. S pomocou tohto enzýmu rakovinové bunky napádajú živé tkanivá a dochádza k ich nadmernému rozmnožovaniu.
Zelený čaj obsahuje tiež veľké množstvo trieslovín, ktoré sú zodpovedné za jeho horkastú chuť, ale na druhej strane výrazne spomaľujú proces starnutia buniek.
Polyfenoly (triesloviny) sú skupinou chemických zlúčenín rastlinnej povahy, ktoré sa v zelenom čaji nachádzajú vo vysokých koncentráciách. Bol dokázaný ich preventívny účinok pri ochoreniach srdca a vzniku rakoviny. Zelenému čaju dodávajú typickú horkastú príchuť.
Taníny predstavujú z chemického hľadiska skupinu jednoduchých a zložených zlúčenín fenolov, polyfenolov a flavonoidov. Taníny sa relatívne ťažko "podrobujú" fermentácii a sú ťažko stráviteľné. Všetky taníny majú zvieravé účinky, spôsobujú sťahovanie tkanív a skracovanie stavebných bielkovín kože a vnútorných membrán orgánov.
Katechiny patria do skupiny polyfenolov . Zelený čaj má veľký obsah týchto zlúčenín, nachádzajú sa v ňom napr. Epikatechin (EC), Epigallokatechin (EGC), Epikatechin Gallate (ECG) a Epigallocatechin Gallate (EGCG). Posledne menovaný predstavuje približne 10-50 % z celkového obsahu katechinov v zelenom čaji a je vedcami považovaný za katechin s najsilnejšími antioxidačnými účinkami. Ako antioxidant je tento katechin 25-100 krát silnejší ako vitamíny C a E, ktoré sú vo všeobecnosti považované za veľmi účinné antioxidanty. Jedinou šálkou zeleného čaju môžeme telu dodať približne 10-40 mg polyfenolov ktoré svojim "antioxidačným" potenciálom prevýšia množstvá antioxidantov obsiahnuté v porcii brokolice, špenátu, mrkvy alebo jahôd.
Flavonoidy sú skupinou farbív rastlinnej povahy, ktoré sa nachádzajú vo väčšine druhov ovocia a zeleniny, ktorým dodávajú ich typicky sýtu farbu. Významnou mierou sa podieľajú na zvyšovaní odolnosti organizmu voči infekciám a rôznym chorobám. Ich nedostatok môže viesť k zvýšenej tvorbe modrín aj pri nepatrnom poranení.
Theanine (teín) je aminokyselina s preukázateľne ukľudňujúcim účinkom na ľudský mozog. Z chemického hľadiska sa jedná o unikátnu aminokyselinu, ktorá je obsiahnutá v listoch zeleného čaju sencha. Theanine sa svojou povahou dosť odlišuje od skupiny polyfenolov a katechinov obsiahnutých v zelenom čaji.
Vďaka prirodzenému obsahu polyfenolov sú rastliny čajovníka schopné transformovať theanin na katechiny. Čajové lístky zozbierané v určitej fáze vegetačného obdobia môžu mať vysoký obsah katechinov (antioxidačné účinky), zatiaľ čo lístky zozbierané v inom období roka môžu mať vyšší obsah theaninu (protistresové účinky, kontrola hladiny kortizolu v tele). 3-4 šálky zeleného čaju sencha obsahujú približne 100-200 mg theaninu.