Spomeňte si na svoj posledný čokoládový zážitok. Ako chutila čokoláda? Ako ste ju cítili v ústach? Ako ste vedeli, že ide o kvalitnú čokoládu? Ochutnaním čokolády pravdepodobne zistíte, či je dobrá alebo nie, no určiť presné dôvody kvality môže byť o niečo zložitejšie.
Najlepšia čokoláda na výrobu cukroviniek je sama o sebe kvalitná. Zlú čokoládu nezakryjete karamelom, orechmi alebo inými prísadami. Ak je čokoláda nízkej kvality, kvalita hotového výrobku trpí. Chuť, textúra, obsah kakaa a dokonca aj vôňa robia rozdiel medzi dobrou a zlou čokoládou. Tak sa poďme hlbšie ponoriť do rozpoznávania dobrej čokolády od zlej. Keď skončíme, môžno sa budete cítiť ako odborník na čokoládu.
Kontrola čokolády zrakom
Možno nepoznáte všetky podrobnosti o procese výroby čokolády, ale môžete posúdiť jej kvalitu, aj keď už bola vyrobená. Čokolády sa nemusíte ani dotknúť alebo ju ochutnať, aby ste urobili prvé posúdenie jej kvality. Fyzický vzhľad môže prezradiť niektoré informácie o čokoláde. Dobrá čokoláda by mala pôsobiť leskle bez škvŕn alebo bublín. Šedé oblasti, zakalené škvrny alebo víry odfarbenia rozprávajú príbeh o minulosti čokolády – a to môže ovplyvniť pohľad spotrebiteľa na jej kvalitu. Čokoládový kvet sa javí ako biele alebo sivé škvrny na povrchu čokolády. Tuk – kakaové maslo v pravej čokoláde – sa dostáva na povrch čokolády a tam kryštalizuje. Často sa to stáva, ak sa čokoláda po výrobe roztopí a opäť stuhne. Čokoláda s tekutými náplňami, ako je karamel, môže byť náchylnejšia na kvitnutie čokolády. Aj keď to nemusí nevyhnutne poškodiť kvalitu čokolády, kvitnutie môže naznačovať nesprávnu manipuláciu alebo vystavenie extrémnym teplotám. Aj keď kvitnutie nenaznačuje kazenie, sťažnosti zákazníkov často pramenia zo zmeny farby, takže sa oplatí riadiť proces výroby a skladovania čokolády, aby sa znížilo riziko kvitnutia čokolády.
Test čuchom
Nos sa nemusí zdať ako vysoko sofistikovaný analytický nástroj, ale môže poskytnúť vodítko o kvalite čokolády. Kvalitná čokoláda by mala výrazne voňať po čokoláde. Iné pachy, ako napríklad mrazená alebo korenistá vôňa, môžu naznačovať nesprávne skladovanie. Čokoláda mohla byť zmrazená na dlhší čas alebo skladovaná v blízkosti iných potravín so silnou vôňou. Čokoláda nasáva pachy z iných vecí, čím môže znížiť kvalitu. Ak chcete otestovať vôňu, jemne sa dotknite čokolády, aby sa uvoľnila aróma. Skontrolujte, či máte hodvábnu a nie lepkavú textúru. Kvalitný produkt vonia po bohatej čokoláde a nie po koreninách, vanilke či iných vôňach. Čím silnejšia je sýta vôňa čokolády, tým väčšia je pravdepodobnosť, že si pochutnáte na kúsku kvalitnej čokolády.
Počúvajte kvalitu
Čokoláda s vami nebude hovoriť, ale bude vydávať zvuky, ktoré vám povedia o jej kvalite. Najmä zvuk čokolády pri jej lámaní je indikátorom kvality. Dobrá čokoláda má po rozlomení čisté, chrumkavé a ostré prasknutie. Mliečna aj biela čokoláda majú tendenciu sa ohýbať, pretože majú viac cukru a mlieka ako tmavá čokoláda. Tmavá čokoláda nižšej kvality sa tiež ohýba namiesto čistého prasknutia, má tupý zvuk pri lámaní alebo sa jednoducho rozpadá, keď sa ju pokúšate rozlomiť.
Test chuti
Konečne je čas zapojiť svoje chuťové poháriky do hodnotenia kvality čokolády. Chuť je jedným z najzrejmejších testov kvality a tým, podľa ktorého väčšina ľudí posudzuje svoje čokoládové cukrovinky. Chuť je určená kvalitou kakaových bôbov a výrobným procesom. Dokonca aj schopnosti výrobcu čokolády môžu ovplyvniť výsledok v oddelení chutí. Štruktúra a rýchlosť topenia čokolády sú tiež faktorom kvality čokolády. Vysoká kvalita čokolády vyrobenej zo skutočného kakaového masla je v ústach hladká a zamatová. Vysokokvalitná čokoláda má výraznú textúru, ktorú je ťažké opísať, ale ľahko ju rozoznáte, keď ju cítite v ústach. Zrnitá alebo vosková textúra často znamená, že čokoláda má nižšiu kvalitu. Keďže kakaové maslo sa topí pri telesnej teplote alebo tesne pod ňou, kvalitná čokoláda sa rýchlo topí v ústach alebo v dlani. Pri ochutnávaní čokolády si nechajte malý kúsok rozpustiť na jazyku, aby ste zažili plnú hĺbku chuti. Všimnite si textúru a pocit, ako sa čokoláda topí v ústach. Chuť kvalitnej čokolády vám z úst rýchlo neodíde. Namiesto toho by chuť mala pretrvávať niekoľko minút.