Kakaové bôby sa radia medzi tzv," superfoods ". Obsahujú približne 300 chemicky identifikovateľných látok, čo z nich robí jednu z najkomplexnejších potravín planéty.
Kakaové bôby (ďalej kakao) obsahujú široké spektrum minerálov, vitamínov a antioxidantov. Je najmä primárnym zdrojom horčíka a organickej síry v prírode, pričom práve horčík je považovaný za jeden z najviac nedostatkových minerálov v súčasnej štandardnej strave, vedúcej k prílišnému výskytu srdcových chorôb. Podľa vedeckých výskumov je tiež kakao najbohatšou plodinou na antioxidanty, obsahuje približne 10% flavonoidných antioxidantov, čo je 2x viac než červené víno a 3x viac než zelený čaj.
Kakaové bôby obsahujú 20x viac antioxidantov ako v štandardnom kakaovom prášku bežne dostupnom na trhu. Antioxidanty v kakaových bôboch sú vysoko stabilné a ľahko vstrebateľné pre ľudský organizmus.
Kakaové bôby, respektíve výrobok z nich - čokoláda, má na ľudský organizmus stimulujúce a povzbudzujúce účinky, často je spájaná s láskou, potešením, uvoľnením a pocitmi šťastia. V tejto súvislosti je potrebné zdôrazniť, že na trhu je mnoho výrobcov čokolády a zdraviu prospešné účinky má len najkvalitnejšia čokoláda - obyčajne renomovaných výrobcov.
Doporučujeme plantážne čokolády (origin chocolate), ktoré sú vyrobené z tých najlepších kakaových bôbov na svete a tabuľka čokolády má čistý pôvod, je vyrobená z prírodných produktov bez pridania akýchkoľvek zbytočných prísad a ponúkne vám jedinečný chuťový vnem..
Látky, ktoré boli pre tieto účinky skúmané vedcami, sú mimo iného anandamid, arginín, dopamín, tryptofan a fenyletylamín.
Anandamid je endogénny kanabinoid prirodzene prítomný v ľudskom mozgu, spojený s pocitmi blaženosti alebo uvoľnenia - ananda napríklad znamená v sanskrte blaženosť.
Arginín je považovaný za prírodnú viagru.
Tryptofan je esenciálna aminokyselina, ktorá je prekurzorom serotonínu, významného neurotransmiteru ovplyvňujúceho mimo iného nálady a pocity.
Fenyletylamín, ktorý býva nazývaný látkou lásky a šťastia, je endogénny amfetamín. Je syntetizovaný z aminokyseliny fenylalanín a je taktiež prítomný v kakau. V mozgu vyvoláva uvoľnenie dopamínu, ďalšieho neurotransmiteru ktorý má vplyv na nálady, k zvýšenej sekrécii tejto látky dochádza napríklad pri orgazme.
Vďaka týmto chemickým látkam sú kakaové bôby skutočným antidepresívom, navodzujúcim dobrú náladu, pocity šťastia a spokojnosti, vrátane ľahkých afrodiziakálnych účinkov. S tým súvisí známa tradícia obdarovávania sa čokoládovými pochúťkami medzi milencami. To všetko v prípade kakaových bôbov je v ďaleko väčšej miere než u bežnej čokolády, nakoľko výrobcovia nahrádzajú mnohokrát kakaové maslo z čokolády a nahradzujú ho tukmi.Takýto produkt už nemožno nazývať čokoládou, presnejšie označenie je cukrovinka.
Kakaové bôby v sebe navyše skrývajú MAO inhibítory (Monoamin Oxidase Inhibítory), ktoré spomaľujú odbúravanie anandamidu a ďalších neurotransmiterov, zaisťujúc tým ich zotrvanie v krvnom obehu, a tak umožňujú dlhšie trvanie príjemnej nálady. Všetky tieto látky spoločne s horčíkom a vitamínmi rady B, ktoré sú dôležité pre správnu funkciu mozgu, priaznivo ovplyvňujú centrálny nervový systém.
Kakaové bôby obsahujú vysoké množstvo teobromínu a zanedbateľné množstvo kofeínu. Teobromín tvorí 1-2% obsahu kakaa. Stimuluje centrálny nervový systém, uvoľňuje svalstvo a rozširuje cievy, vďaka čomu napomáha znižovaniu krvného tlaku. Má asi ¼ stimulačnej sily jeho príbuznej molekuly kofeínu. Stimuluje srdce a má diuretické účinky. Údaje o obsahu kofeínu sa rôznia, ale všeobecne panuje zhoda, že ho obsahuje veľmi málo. Dokonca však existujú výskumy preukazujúce, že pražené kakaové bôby vo varenej vode vyvolávajú efekt podobný šálke čiernej kávy - vzrušenie nervového systému a krvného obehu, demonštrované zrýchleným tepom - ale surové nepražené kakao žiadny podobný účinok nevykazuje.
Čokoláda zapadla do skupiny potravín, zlých a nezdravých potravín ', slabostí, ktoré by sme si mali odriekať, nakoľko vedie k nadváhe, alergiám a spôsobuje akné. To všetko môže byť pravda avšak len v prípade masovo produkovaných čokolád vyrobených z nekvalitnej kakaovej sušiny, repného cukru, kakaové maslo je nahradené stuženými tukmi a obsahujú mnohokrát aj rôzne umelé aditíva.
Kakaové bôby sú skutočnou ambróziou, pokrmom bohov. Je to tá najčokoládovejšia čokoláda na svete s neodolateľnou horkou chuťou.