Čierny čaj
Výroba ortodoxného čierneho čaju zahŕňa 6 procesov, ktoré sa navzájom prekrývajú. Hneď po zbere sú čerstvé listy rozložené na dlhé mriežky a sušia sa horúcim vzduchom. Pomocou valcov sú lístky narušené a zo stien buniek vyteká šťava, ktorá na vzduchu oxiduje. Proces fermentácie a oxidácie je neskôr zastavený a lístky získavajú medeno-červenú farbu. Sušením listy neskôr stmavnú, hovoríme o čiernom čaji. Ďalším krokom je preosiatie listkov, čím sa oddelia od seba rôzne veľkostné stupne listov. Rozlišujeme tak medzi čajovými listami (napr.FTGFOP) a lámanými čajmi (napr. BOP). Najdrobnejšie lístky - fragmenty označujeme ako fannings (Fngs.),ktoré sa používajú sa na plnenie čajových vrecúšok.